Syok Melancong.Com

Amsterdam Amalkan Budaya Berbasikal

Amsterdam Amalkan Budaya Berbasikal

Amsterdam merupakan ibu negara Belanda yang terkenal dengan warisan seni serta sistem terusan yang rumit. Nama Amsterdam berasal dari Amstelredamme, asalnya bandar ini sebagai empangan sungai Amstel. Amsterdam adalah salah satu pusat bandar yang paling penting dari budaya berbasikal di seluruh dunia, dengan pelbagai kemudahan khusus bagi penunggang basikal, seperti: laluan basikal, parkir basikal dan beberapa ruang simpanan basikal (Fietsenstalling) yang boleh digunakan secara percuma.

budaya berbasikal

Berbanding dengan pengangkutan lain di bandar, basikal merupakan alat pengangkutan yang murah, cepat, bersih dan juga baik untuk kesihatan. Selain itu, basikal hanya mengambil sedikit ruang di jalanan. Memang Amsterdam Amalkan Budaya Berbasikal.. Bandar ini mempunyai 800 000 orang penduduk dan 880 000 buah basikal! Sejak 20 tahun kebelakangan ini jumlah basikal semakin bertambah dan kini terdapat 4 kali ganda lebih banyak basikal di Amsterdam dari jumlah kereta.

Naik basikal

Kerajaan Belanda berkata jumlah pengguna basikal juga bertambah sebanyak 40 peratus dan ini mengakibatkan berlakunya masalah untuk penunggang penyimpan basikal mereka di tengah bandar. Bagi menyelesaikan masalah ini kerajaan Belanda membina sebuah tempat meletak basikal bertingkat berhampiran Amsterdam Central Station.

Budaya naik basikal

Ianya direka untuk menyimpan 2500 buah basikal 3 tahun yang lalu namun kini ianya memuatkan 3500 buah basikal setiap hari! Sangat padat. Kerajaan Belanda akan membelanjakan USD150 Juta (RM 450) untuk membina lebih banyak lagi tempat meletak basikal di Amsterdam. Sungguhlah.. Amsterdam Amalkan Budaya Berbasikal.

Menurut perkiraan, sebanyak 490.000 penunggang basikal datang dari luar kota Amsterdam dan jika digabungkan bersama-sama, mereka berbasikal lebih daripada 2 juta kilometer setiap harinya.

 budaya basikal

 Banyak lagi gambar-gambar menarik. klik sini

.

Saksikan video ini…

 .

Juika anda hendak bercuti atau melancong ke Amsterdam, bolehlah survey tiket kapalterbang di sini dahulu dan juga survey hotel budget di sini.

.

signature

2 thoughts on “Amsterdam Amalkan Budaya Berbasikal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: