Syok Melancong.Com

Keunikan Long Neck Di Chiang Rai, Thailand

Selepas melawat keunikan yang ada di bandar Chiang Mai, keesokannya kami menaiki van bersama tour guide kami menuju ke Chiang Rai pula. Di Chiang Rai, saya merasa amat pelik serta sedikit kagum dengan keunikan masyarakat long neck.

border

Vhiang Rai city

Chiang Rai, Thailand

Chiang Rai dikelilingi dengan pemandangan gunung-ganang serta udara yang nyaman dan segar.

Chiangrai is known to many travellers as a “shopping heaven” and is famous for the “Golden Triangle” area. This is where Laos and Myanmar boarder meets. It is packed with many tourist going in and out for a VISA run. Chiangrai also has many tourist attractions such as the beautiful mountain scenery and it’s the first thing you’ll notice from the start of entering the province. Chiangrai is also famous for it’s nature, as jungle trekking is popular and recommended in many trails.”

Located in the very nothernmost of Thailand lies Chiangrai, a beautiful province which was founded in 1262 by King Meng Rai. Chiangrai is home to many hill tribe villagers. Chiangrai is approximately 11,678 square meters and is situated on the Kok River basin. It has an average elevation of 600 meters above sea level.

 

golden triangle

Golden Triangle yg menemukan Thailand di kiri, Myanmar di tengah (merah) dan Laos di kanan (ungu) dlm btk segi tiga. oleh cawangan hulu Sg Mekong. Golden Triangle terletak di sempadan Thailand, Burma dan Lao.

golden triangle

The Golden Triangle of Northern Thailand
This region is one of Asia’s main illicit opium-producing areas. It is an area of around 367,000 square miles that overlaps the mountains of the four Southeast Asian countries of Burma, Vietnam, Laos and Thailand. The Golden Triangle also designates the confluence of the Ruak and the Mekong rivers.

mekong river

golden triangle

golden triangle

golden triangle

suku asli Akha

Dari kawasan Golden Triangle ini, boleh nampak pintu gerbang masuk ke Myanmar

gate masuk ke Myanmar

Seterusnya kami dibawa ke Cultural Village…

Terdapat  sebuah perkampungan Long Neck di situ, White Karen adalah nama masyarakat kaum asli di Chiang Mai. Terdapat banyak versi tentang masyarakat Long Neck ini. Ada cerita yang mengatakan diletakkan gelungan tembaga itu di leher kaum wanita  Karen itu untuk mengelakkan dari dibaham oleh harimau, ada yang mengatakan untuk mengelakkan dari dijadikan hamba kerana wanita itu  tak cantik dan sebaliknya pula ada yang mengkatakan, memakai gelung tembaga ini dapat menambat hati kaum lelaki. Ada juga yang mengatakan untuk mengurangkan jenayah zina.

Mereka ini masih lagi hidup secara primitif dengan menyara diri  melalui hasil jualan kraf dan pertanian.. Sebenarnya, seram juga saya tengok leher dia mereka ini digelangkan dengan gelungan tembaga, terasa macam sesak nafas saya dibuatnya.

Long Neck, Kaum Karen

Long Neck, Kaum Karen

Long NeckLong NeckLong neck

Kilang membuat payung kertas yang terdapat di Cultural Village ini…

hasil kraftanganpayung kertas

hasil kraf orang asli chiang mai

Ini ialah kedai yang menjual berbagai hasil kraftangan di Cultural Village di Chiang Rai, Thailand.

kedai kraftangan

Ini pula ialah suku asli Akha. Penempatan asal mereka berdekatan dengan gunung Doi Tung pada ketinggian 2000m yg merupakan gunung tertinggi di wilayah Chiang Rai.

suku asli Akha

suku asli Akha

 

orang asli

Ini ialah perkampungan suku asli Akha

village-near-chiang-rai

Tamatlah sudah lawatan kami ke Chiang Rai. Seronok juga melawat ke Cultural Village tu dan selepas itu kami dihantar ke airport Chiang Mai untuk berlepas balik ke Malaysia.

airport

Jika anda rasa ingin nak tengok sendiri suku kaum karen, yang long neck itu, boleh lah datang bercuti ke Chiang Mai ini. Anda boleh survey tiket penerbangan murah serta tempahan hotel di link di bawah ini.

   wego   

signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: