Syok Melancong.Com

Pulau Mabul, Sabah – Menjalani Gaya Hidup Nomad

pulau mabul

Mabul adalah sebuah pulau kecil di tenggara pantai di Sabah. Pulau ini telah menjadi sebuah perkampungan nelayan sejak tahun 1970-an. Kemudian, pada tahun 1990-an, ia mula menjadi popular untuk penyelam kerana kedudukannya yang dekat dengan pulau Sipadan.

 

Pulau Mabul terletak di kawasan air laut jernih Laut Celebes di luar tanah besar Sabah, ia dikelilingi oleh terumbu karang lembut pada kedalaman 2 ke 40 meter.  15 km dari pulau Sipadan, 20 hektar di atas permukaan tanah, 2-3 meter di atas paras laut. Di sekitar kawasan itu adalah pantai berpasir. Pulau Mabul ditadbir oleh daerah Semporna, Tawau.

 

mabul-island

 

Terdapat 2 buah kampung utama di pulau Mabul ini, iaitu Kampung Mabul dan Kampung Musu. Bancian pada tahun 1999, ia telah dicatatkan bahawa terdapat kira-kira 2000 penduduk kampung yang tinggal di Mabul, separuh daripada mereka kanak-kanak berumur di bawah 14 tahun. Majoriti adalah pendatang dari kelompok yang agak berdekatan pulau-pulau selatan Filipina. Mereka terdiri dari umat Islam, iaitu kaum Bajau Laut dan Suluk yang menjalani gaya hidup nomad.

 

Kemudahan asas yang ada termasuk masjid, sekolah, masyarakat dan dewan nelayan. Kaedah pengangkutan utama dari satu tempat ke tempat yang lain adalah dengan bot. Terutamanya nelayan, pendapatan sumber orang kampung bergantung kepada hasil laut seperti sotong dan ikan.

 

Kaedah menangkap ikan tradisional di panggil Payau dan Sangkaliya. Nelayan di pulau Mabul lebih suka tangkapan dekat dengan sempadan Malaysia-Filipina. Purata setiap satu perjalanan untuk mendapat hasil tangkapan ikan, akan mengambil masa 3-5 hari di laut. Bila mereka kembali, hasil tangkapan mereka akan dijual di tanah besar, Semporna.

 

Dikatakan bahawa pulau Mabul telah dimiliki oleh seorang lelaki dari Pulau Menampilik. Pada tahun 1970-an, beliau dan penduduk kampung biasanya menanam kelapa di pulau itu, selain dari menangkap ikan. Kemudian pada tahun 1992, Sipadan Mabul Resort (SMART) membeli sebahagian daripada tanah di timur pulau Mabul bertujuan untuk pelancongan.

 

Terdapat beberapa resort menyelam yang beroperasi di pulau Mabul ini. Pulau Mabul dikatakan sebagai salah satu destinasi tunggal yang paling kaya dengan eksotik ikan kecil di dunia.

 

Terdapat enam pusat peranginan di sini, yang menyediakan penginapan untuk penyelam skuba kebanyakannya terletak di pulau atau atas tiang di atas air, manakala ada satu terletak pada pelantar minyak yang telah diubahsuai kira-kira 500 meter dari pantai. Terdapat juga beberapa homestay & penginapan pengembara  yang juga mengatur untuk menyelam.

 

Kesemua resort / homestay boleh mengaturkan lawatan sehari ke pulau yang berdekatan Pulau Sipadan. Diberi amaran bahawa terdapat sistem permit untuk Sipadan dan semua permit boleh ditempah beberapa bulan lebih awal. Menyelam adalah bagus di sekitar Mabul sendiri. Terdapat kawasan menyelam yang baik di Kapalai terutamanya di rumah terumbu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: