Syok Melancong.Com

Meramal Masa Depan Dalam Cawan Kopi Tradisi Turki


turkish coffee

Mengikut tradisi masyarakat Turki, meramal masa depan daripada bentuk serbuk kopi yang ada di dalam cawan kopi mereka selepas minum kopi Turki adalah sememangnya amat biasa dilakukan, popular, dan juga telah menjadi adat turun temurun dalam masyarakat Turki. Tidak semua orang dapat membaca cawan kopi, tetapi ia adalah agak popular terutama di kalangan wanita.

 

Ada pepatah Turki mengatakan “kenangan daripada secawan kopi adalah memori untuk empat puluh tahun.” Dalam usaha untuk memanjangkan lawatan mereka, wanita secara umumnya menyentuh antara satu sama lain dan menyuruh untuk membaca bentuk dari serbuk kopi yang ada dalam cawan kopi mereka.

 

Caranya adalah, anda letakkan piring di atas cawan kopi selepas anda selesai minum. Kemudian, goncangkan cawan sedikit dan terbalikkan sehingga piring dan cawan adalah terbalik. Biarkan cawan sejuk seketika dan serahkannya kepada peramal tersebut. Peramal nasib akan meramalkan masa depan peminum kopi tersebut mengikut desain dan bentuk endapan serbuk kopi yang ada di dalam cawan itu.

 

Tidak ada dua peramal nasib yang pernah bersetuju antara satu sama lain mengenai apa maknanya yang telah mereka lihat. Pelbagai subjek yang dapat dilihat, seperti kewangan, pelancongan, politik, cinta dan perkahwinan. Jika peramal itu tahu subjek apa yang individu itu minat, barangkali akan mendapat ramalan yang lebih tepat.

 

Sesetengah orang membuat ramalan daripada cawan kopi secara profesional dan mencari nafkah dari itu.  Berikut adalah beberapa interpretasi yang lebih popular yang mungkin anda akan cari jika anda ingin menjadi seorang peramal :

 

Ruang putih yang besar bermakna ketenangan fikiran. Sebuah garis menegak putih di sisi cawan adalah simbol ular bererti nasib buruk. Bulatan putih, bulatan tanpa gangguan di sekitar bahagian atas cawan itu berarti perjalanan. Tetapi jika ia disekat oleh patch hitam, ia bermakna anda akan berpatah balik sebelum perjalanan itu selesai atau membatalkannya pada saat-saat akhir. Beberapa garis putih juga diertikan sebagai perjalanan.

 

Satu barisan panjang bererti perjalanan yang panjang; garis pendek bermakna perjalanan yang singkat. Bentuk putih merpati adalah satu petanda yang baik bererti kebahagiaan atau berita baik tidak lama lagi anda akan menerima. Kadang-kadang para peramal nasib memberi anggaran masa menerima berita itu juga bergantung kepada bintik-bintik hitam yang mereka lihat di sekeliling bentuk merpati-seperti.

 

Bentuk kuda adalah tanda bahawa keinginan anda akan menjadi kenyataan. Pintu besar dan ruang putih bermakna anda akan menyelesaikan masalah anda. Ketulan di sebelah bermakna wang. Benjolan besar di bahagian bawah cawan bermakna masalah.

 

Terdapat satu lagi pepatah Turki tentang meramal: “tidak percaya pada nasib, tapi jangan abaikan saja juga.”

 

Jika anda berminat untuk melancong ke Turki, bolehlah survey tiket penerbangan dan hotel dahulu di link di bawah ini…

   wego   

signature

2 thoughts on “Meramal Masa Depan Dalam Cawan Kopi Tradisi Turki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: