Syok Melancong.Com

Benarkah Kota Sydney Campur Pelbagai Budaya ?

Benarkah kota Sydney dipenuhi dengan pelbagai budaya ?

Sydney, adalah ibu negeri bagi New South Wales dan bandar yang paling ramai penduduk di Australia dan Oceania. Ianya terletak di pantai Australia tenggara di sepanjang Laut Tasman dan mengelilingi salah satu pelabuhan terbesar di dunia ini yang dikenali sebagai “Sydney” dan merupakan bandar yang pelbagai budaya di Australia dan salah satu daripada bandar yang paling pelbagai budaya di dunia.

 sydney

Penduduk di Sydney dibanci pada tahun 2011 ialah 4.39 juta penduduk. Kira-kira 1.5 juta daripada jumlah ini lahir di luar negeri dan mewakili pelbagai negara yang berbeza di seluruh dunia. Ada lebih dari 250 bahasa yang digunakan di Sydney dan kira-kira satu pertiga daripada penduduk bercakap bahasa lain selain bahasa Inggeris di rumah.

 

Sydney mempunyai kekuatan ekonomi dengan pasaran maju dalam bidang kewangan, pembuatan, dan pelancongan. Produk kasar serantau adalah $ 337.450.000.000 pada tahun 2013 menjadikan ekonominya lebih besar daripada negara-negara seperti Denmark, Singapura, dan Hong Kong.

 sydney_harbour

Jutaan pelancong datang ke Sydney pada setiap tahun untuk melihat mercu tanda di bandar ini. Tempat tarikan pelancong adalah Sydney Harbour, Royal National Park, Pantai Bondi, dan Taman Botani DiRaja. Tarikan buatan manusia seperti Sydney Opera House dan Sydney Harbour Bridge juga terkenal untuk pelawat antarabangsa.

 Sydney-Harbour-Bridge-Night-Time-Nice

Jika anda ingin menikmati pemandangan yang indah di Sydney Harbour dan bercuti ke Sydney, Australia, anda bolehlah survey hotel dan tiket penerbangan yang murah dengan klik link di bawah ini.

       wego    

signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: