Syok Melancong.Com

London Tower Bridge – Jambatan Paling Dikenali Di Dunia

London Tower Bridge adalah merupakan salah satu jambatan yang paling dikenali di dunia. Ianya adalah gaya Gothic Victoria dari sistem undang-undang yang telah memaksa pereka untuk mewujudkan satu struktur yang  harmoni berhampiran dengan Menara di London.

 
London

 

Sejarah Jambatan

Rancangan untuk membina Tower Bridge telah dirancang sekitar tahun 1876 ketika daerah London timur menjadi sangat sesak dan seolah-olah ianya menjadi satu keperluan untuk membina jambatan di Sungai Thames di kawasan dari bandar itu.

 

Tower Bridge London

 

Jambatan yang telah direka oleh arkitek bandaraya, Horace Jones dengan kerjasama John Wolfe Barry, pada akhirnya selesai pada tahun 1894. Lima kontraktor dan hampir 450 pekerja yang terlibat dalam pembinaan jambatan 265 meter panjang. Ia menggunakan 11,000 tan keluli untuk membina rangka kerja tersebut. Pada masa itu, ramai orang tidak suka dengan reka bentuk Gothic Victoria, tetapi dari masa ke semasa jambatan tersebut telah menjadi salah satu simbol yang paling terkenal di London.

 

open bridge

Mechanics
Tower Bridge opening
Tower bridge raising
The proximity of the harbor and its location in the direction of the sea required for the bridge to allow the passage of large vessels. Hence the decision to create a moveable bridge which can be opened to accommodate boat traffic. The mechanism to open the bridge is hidden in the two towers. Until 1976, when the mechanism became electrified, steam power was used to pump water into hydraulic accumulators which powered the engines.

 

Setiap dek adalah lebih daripada 30 meter lebar dan boleh dibuka untuk sudut 83 darjah. Ketika dibuka jambatan mempunyai keluasan hampir 45 meter. Ia digunakan untuk membuka hampir lima puluh kali sehari tetapi pada masa kini ia hanya dibuka kira-kira satu ribu kali setahun.

 

Tower Bridge pada waktu malam

Lif jambatan adalah di pra-jadualkan (untuk kapal pesiaran, dll) pengunjung boleh menyemak di laman web untuk mengetahui waktu jambatan bila ia akan dibuka naik ke atas.

 

Melawat Tower Bridge

Mengambil gambar Tower Bridge merupakan aktiviti kegemaran pelancong ke London, bukan setakat itu sahaja, tetapi anda juga boleh masuk ke dalam jambatan, di mana anda akan menikmati pemandangan London dari jalan antara kedua-dua menara jambatan.

 

Di dalam jambatan ada Pameran Tower Bridge, kawasan luas yang merangkumi laluan pejalan kaki di antara dua menara terkenal itu di mana anda boleh melihat ruang yang terletak mesin Victoria. Pengunjung dapat belajar tentang sejarah jambatan melalui foto, filem, dan juga media lain.

 

Jika anda ada teringin untuk melihat keindahan London Tower Bridge dan bercuti ke London, anda bolehlah survey hotel dan tiket penerbangan dengan klik link di bawah ini.

       wego    

 

St Giles Hotel in London

room

Set in Central London, St Giles Hotel London is moments away from the Central Saint Giles and the British Museum. Surrounded by local bars and restaurants, it is less than a 10-minute stroll from Covent Garden Tube Station.

There are a range of facilities at St Giles that travellers have access to… continue..

review

 

 

 

 

 

 

signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: